Dit zijn wij:
Strategie, visie en beleid
In 2024 was het onrustig op het wereldtoneel door toename van geopolitieke spanningen, conflicten en oorlogen, een stijging van het aantal ontheemden en sterker voelbare gevolgen van klimaatverandering. In Nederland zorgde het aantreden van een nieuwe regering, die forse bezuinigingen aankondigde op internationale samenwerking, voor onrust in de ontwikkelingssector.
Hoe houdt Woord en Daad koers in deze rumoerige tijd en waaraan ontleent zij haar motivatie? Een gesprek met Rina Molenaar, voorzitter raad van bestuur en Jacob Jan Vreugdenhil, bestuurder programma’s.
Hoe zoekt Woord en Daad haar weg in deze rumoerige tijd?
Molenaar: “Kenmerkend voor Woord en Daad is dat we in verbinding willen blijven met alle partijen die van belang zijn voor het realiseren van onze missie om vanuit Bijbels perspectief te werken aan duurzame verandering voor mensen in armoede. Toen het kabinet de bezuinigingen aankondigde, hebben we ervoor gekozen op een constructieve toon te reageren. We zoeken naar wat wel kan en willen denken vanuit overvloed. We zijn daarom de dialoog aangegaan. Dit heeft geleid tot een bezoek van minister Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp aan onze kringloopwinkel in Waddinxveen. Ook hebben we veel gesprekken gevoerd met ambtenaren en collega’s in de sector. Onze verbindende rol werd erg gewaardeerd.”
Vreugdenhil: “Die verbindende houding stelt ons ook in staat om in de twintig landen waar we werken koers te houden en vooruit te komen. Dat is echt te danken aan onze zuidelijke partners. Belangrijk is in dat opzicht dat we mooie stappen hebben gezet richting meer zuidelijk leiderschap. We werken samen vanuit een zo gelijkwaardig mogelijke positie. Ieder vanuit eigen rollen en verantwoordelijkheden. Een van onze rollen is om brede partnerschappen te helpen ontwikkelen waarbinnen de overheid, het bedrijfsleven, ngo’s, kennisinstituten en andere stakeholders samenwerken. Met onze partners hebben we ook vooruitgang geboekt bij het realiseren van onze drie beleidsthema’s: het bereiken van de onbereikten, het versterken van klimaatweerbaarheid, en het werken vanuit een waardengedreven systeembenadering. Mooi is dat onze partners ons ook advies geven over de situatie in Nederland. Toen zij hoorden over de bezuinigingen adviseerden ze ons om meer in te zetten op bewustwording, draagvlakversterking en beleidsbeïnvloeding in Nederland.”
Molenaar: “Dat in verbinding blijven geldt voor ons in Nederland heel in het bijzonder ook richting onze achterban. Al die mensen en bedrijven die ons op heel veel manieren steunen. Wij zijn ons er erg van bewust dat wij ons werk namens hen doen. Onze achterban vormt onze legitimatie. Omdat dit zo is, willen we ook echt heel goed naar ze luisteren en echt contact met ze hebben. Daarom zijn onze adviesgroepen bedrijven en particulieren zo belangrijk. Hun adviezen zijn niet vrijblijvend. We willen ervoor zorgen dat mensen achter ons blijven staan. Wat in dit verband mooi is om te melden is dat we samen met de Erasmus Universiteit en de Radboud Universiteit starten met een onderzoek naar de waarden en motivatie van onze vrijwilligers. Reken maar dat onze vrijwilligers staan te popelen om mee te doen.”
Vreugdenhil: “Overigens vraagt het investeren in relaties om een integere organisatie. We besteden hieraan veel aandacht door het creëren van bewustzijn van morele dilemma’s, en het werken aan openheid en een cultuur waarin we elkaar kunnen aanspreken. We hebben bijvoorbeeld een moreel beraad opgezet.”
Molenaar: “Belangrijk is ook dat we in 2024 zijn overgegaan naar een ander bestuursmodel. Jacob Jan en ik zijn nu samen raad van bestuur. Dit versterkt de kwaliteit van besluitvorming en maakt de organisatie minder kwetsbaar. We zijn ook dankbaar voor een positief kritisch betrokken raad van toezicht.”
Wat motiveert Woord en Daad?
Molenaar: “Ik denk aan enkele regels uit het gebed voor vrede van Franciscus van Assisi: “Heer, maak mij een instrument van Uw vrede. Laat mij liefde brengen waar haat heerst, laat mij verzoenen wie in onmin leven, laat mij hoop brengen aan wie wanhoopt”. Ook in 2024 hebben we gezien hoe razend de wereld is. Vanuit ons geloof laten we een ander, een opbouwend en verbindend geluid horen. Daarin worden we bemoedigd door onze partners. Zo leert Jean Darius uit Haïti ons hoe er hoop is in de wanhoop. In Colombia laat Missy Christie ons zien hoe je liefde kunt brengen waar haat is.”
Vreugdenhil: “Te midden van alle onrust zetten we ons als Woord en Daad in om trouw te blijven aan onze missie en aan onze partners en doelgroepen. De situatie kan heel moeilijk zijn, denk aan Haïti, Bangladesh of de regio Tigray in Ethiopië, maar met overtuiging durven we tegen onze partners ‘Wij blijven bij jullie’ te zeggen. We vergeten onze doelgroepen niet. Ze mogen weten dat ze gezien worden. Onze hoop wordt daarbij wel op de proef gesteld, want de realiteit is vaak weerbarstig, maar uiteindelijk verwachten we het niet van al onze programma’s, maar van het geloof in Gods komend Koninkrijk. Dat motiveert ons en dat geeft ons hoop.”
Molenaar: “In de verbinding met anderen komen we vooruit. ‘Alleen reis je sneller, maar samen kom je verder’, luidt een bekend Afrikaans gezegde. We zijn geroepen om het samen te doen.”