Skip to main content
Voorwoord

In verbinding vooruit

Familievakanties uit je jeugd kunnen warme herinneringen oproepen. Enkele jaren geleden bezocht ik onze vertrouwde vakantieplek in Zuid-Limburg. Ik dwaalde over de wandelpaden waar ik vroeger met mijn moeder, een natuurliefhebber, in alle vroegte liep. Ik dronk koffie in het restaurant waar we traditioneel de vakantie afsloten met een diner. De wandelingen en fietstochtjes kwamen weer naar boven. Mijn vader en moeder vormden altijd een sterk team om de Molenaartjes in verbinding vooruit te brengen. Mijn vader liep of fietste steevast voorop. Mijn moeder sloot de groep en zorgde dat iedereen meekwam. Soms riep ze op het tempo aan te passen of stimuleerde ze ons om mee te gaan. Daar moest ik aan denken toen de titel van het jaarverslag werd gekozen: In verbinding vooruit.

 

In 2024 zagen we hoe zorg voor de meest kwetsbaren in de wereld lang niet vanzelfsprekend is. Het eigenbelang van landen voerde de boventoon, terwijl juist de meest kwetsbaren het hardst werden geraakt. Oorlogen en toenemend geweld maakten schuldloze burgers tot slachtoffers. Op plekken waar haat heerst, wil Woord en Daad liefde brengen. Waar hopeloosheid overheerst, willen we hoop bieden en laten zien dat mensen er niet alleen voor staan. Samen boeken we vooruitgang. We gingen de uitdaging aan om de onzichtbaren zichtbaar te maken. We ontmoetten Rachelle uit Burkina Faso, die als huisslaaf werd mishandeld en geen toekomst meer zag. Rachelle en vele andere meisjes kregen voorlichting over hun rechten en plichten als huishoudelijk werkster. Ze vochten terug en lieten van zich horen.

 

In Ethiopië werkten Woord en Daad en partners met waterschappen, overheden en bedrijven aan toegang tot schoon drinkwater. Door eerst de diepere oorzaken te begrijpen, werken we aan duurzame oplossingen. In Bangladesh versterkten we samen met gemeenschappen de weerbaarheid tegen overstromingen. De klimaatverandering is tastbaar en treft juist de mensen die hun hoofd net boven water houden.

 

 

Zoals het Afrikaanse spreekwoord luidt: Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

In dit jaarverslag leest u hoe we vooruitgang boekten in vele partnerschappen en op diverse plekken. We deden dit in verbinding met onze achterban en de Nederlandse samenleving. Zoals het Afrikaanse spreekwoord luidt: Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Juist dát was afgelopen jaar uitdagend. In Nederland staat de steun voor ontwikkelingssamenwerking onder druk. Het draagvlak voor hulp aan naasten ver weg neemt af. De overheid, die we hebben na de laatste verkiezingsuitslag, bezuinigt fors. De kiezer heeft gesproken. Hoewel Woord en Daad financieel niet afhankelijk is van de overheid, willen we in verbinding blijven, ook met degenen die minder belang zien in ontwikkelingssamenwerking.

 

Als christelijke organisatie doen we een appèl op internationale solidariteit. Ons kompas, de Bijbel, roept ons op om zorg te dragen voor naasten, dichtbij én ver weg. Alleen samen boeken we echte vooruitgang. Dat betekent over je eigen schaduw heen stappen en beseffen dat Woord en Daad geen doel op zich is, maar een doel voor ogen heeft: de meest kwetsbaren blijven zien. Dat betekent luisteren, juist naar mensen die het belang van dit werk minder inzien.

 

Dat vroeg moed, maar in verbinding boekten we vooruitgang! Veel dank voor uw voortdurende betrokkenheid en gebed. Dat maakt ons telkens weer verwonderd en daarin ervaren we juist ook met u en jou verbinding!

 

Rina Molenaar
Voorzitter raad van bestuur